6.7.2012

Betonista ruukkuja ja kynttilänjalkoja

Kaunista kesäpäivää voi viettää monella tavalla ja tässä muutama kuva yhden kesäpäivän tuotoksista.
Yhtenä kesäpäivänä kokoonnuimme neljän kokelunhaluisen naisen kanssa tekemään betonin valua ja kyllä oli mukavaa puuhaa. Yhdellä meistä oli aikaisempaa kokemusta pihalaattoja tekemisestä betonista ja luonnonkivistä (voin sanoa, että ne ovat aivan upeita taideteoksia!), mutta nyt ajatuksena oli kokeilla ruukkujen sekä muiden pienempien esineiden tekemisestä. Aikaisemmin olimme pitäneet suunnitteluillan, jonka jälkeen kukin etsi tahollaan muotteja varastoista ja kirpputoreilta. 

Sekoitimme hienojakoista betonia pieniä eriä kerrallaan ämpärissä, mutta kaikkineen taisimme päivän mittaan käyttä noin 2 1/2 25 kg säkillistä kuivabetonia. Valoimme betonia erilaisista materiaaleista oleviin muotteihin ja parhaaksi osoittautuivat muoviset helposti rikottavissa olevat muotit. Ongelmaksi nimittäin osoittautui esineen irottaminen muotista betonin kuivittua. Irrottaminen oli helpointa, mikäli muotti oli hajoitettavissa esineen ympäriltä (kuten virvoitusjuomapullot, joita käytin kynttilönjalkojen valamisessa). Teräsastiatkin ovat käyttökelpoisia, sillä ne kestävät ohueen "tikun" (ruuvimeisseli yms.) työntämisen muotin ja betoniesineen väliin, jolloin esine saadaan irtoamaan rikkomatta kuitenkaan muottia. Muotit on hyvä öljytä reippaasti ennen betonin valamista. Omissa kokeiluissani halusin tehdä esineiden pintaan pitsikuviointia, joten kiinnitin sopivan kokoiseksi leikkaamiani pitsejä muotin sisäpintaan ennen valamista. Kuviointi onnistui näin oikein mukavasti.Monenlaisia ideoita pyörii vielä päässäni, joten tätä harrastusta pitää ehdottomasti vielä jatkaa tulevaisuudessakin. Tulevana kesälauntaina onkin taas tiedossa toisenlaista mukavaa puuhastelua, sillä Emmo järjestää kotonaan Böndeskräpin. Toivottavasti saan tehtyä siellä ainakin jotain valmista, mitä esitellä blogissa.

4 kommenttia:

  1. Kade! Hyvä idea pitää ensin suunnitteluilta porukalla. Lopputulos on hieno, ja monessa kohtaa varmasti on hyvä olla useammat kädet.

    VastaaPoista
  2. Kiitos!!!

    Kiva idea!

    VastaaPoista

Kiitos ilahduttavasta viestistä!